11/18/2014

شکوفايي گل روي مريخ

 

شکوفايي گل روي مريخ

ناسا قصد دارد در اين ماموريت که «پژوهش گياهي مريخ» (MPX) نام دارد، گلخانه مريخي کوچکي بسازد که اگر موفقيت‌آميز باشد، راه براي زندگي انسان روي اين سياره هموار خواهد شد و ساکنان آينده مستعمرات انساني در مريخ مي‌توانند دسته گل‌هاي طبيعي به يکديگر هديه دهند!

طرح هاي مختلفي از سوي ناسا و شرکت هاي خصوصي مانند مارس وان (Mars One) براي فرستادن انسان به سياره مريخ مطرح شده است و پيش بيني مي شود که طي چند دهه آينده اين سياره ميزبان نخستين مسافران زميني باشد.
ساکنان آينده مستعمرات انساني در مريخ شاهد چشم اندازي کاملا بيگانه بر سطح اين سياره خواهند بود؛ ناسا قصد دارد با اجراي پروژه باغ فضايي و پرورش گل، تغييراتي در شرايط زندگي ساکنان سياره سرخ ايجاد کند.
مريخ اگرچه امروز خشک و خصمانه به نظر مي‌رسد اما بنا بر پيش بيني ناسا به زودي گل‌ها در آن شکوفه داده و ميوه از درختان آويزان مي‌شود.
ناسا در حال برنامه‌ريزي براي ارسال دانه و بذر مريخ با استفاده از کاوشگر بعدي خود است. اين کاوشگر قرار است نيمه سال 2020 به سوي سياره سرخ حرکت کرده و در سال 2021 روي آن فرود آيد.
ناسا قصد دارد در اين ماموريت که «پژوهش گياهي مريخ» (MPX) نام دارد، گلخانه مريخي کوچکي بسازد که اگر موفقيت‌آميز باشد، راه براي زندگي انسان روي اين سياره هموار خواهد شد.
نسل دوم مريخ نورد کنجکاوي که راهي سياره سرخ خواهد شد، به تغيير چشم انداز خشن اين سياره کمک خواهد کرد. پروژه Mars Plant Experiment شامل بررسي امکان رشد گل هايي از گونه آرابيدوپسيس (Arabidopsis) در مريخ است.
اسميت مي‌گويد: مي‌توانيم از اين آزمايش ساده گلخانه‌اي به ساخت يک پايگاه دايمي روي مريخ برسيم. اين مي‌تواند يک هدف باشد
گياهان گلدار بطور مستقيم در خاک مريخ کاشته نمي شوند، چراکه ناسا قصد دارد اکوسيستم احتمالي اين سياره را تا پيش از حضور مستقيم فضانوردان، دست نخورده باقي نگه دارد؛ به همين دليل دانه هاي گياه آرابيدوپسيس در محفظه مخصوصي کاشته خواهند شد.
در پروژه MPX از يک کيوب ست (CubeSat) استفاده مي شود که به قسمت خارجي بدنه مريخ نورد متصل مي شود؛ اين جعبه حاوي هوا و 200 دانه گياه آرابيدوپسيس است.
آرابيدوپسيس يک جنس از گياهان خانواده شب‌بويان است که به عنوان يک گياه مدل در زيست‌شناسي گياهي استفاده مي‌شود و اولين گياهي است که تمام ژنوم آن توالي‌يابي شد.
ظرف 15 روز مشخص مي شود که آيا محيط خشن مريخ با گرانش کم و سطوح بالاي پرتوهاي خطرناک بر رشد و گل دهي گياه تأثير منفي دارد يا خير؛ نتايج اين مطالعه به احداث گلخانه هاي فضايي بزرگتر و افزوده شدن سبزيجات و اکسيژن تازه به منوي ساکنان آينده مريخ منجر خواهد شد.
هيتر اسميت در کنفرانس «انسان به سوي مريخ»در واشنگتن گفت: به منظور زندگي بلندمدت روي مريخ دستکم بايد بتوان گياه را روي مريخ کشت داد. اما اگر بذري به اين سياره فرستاده و رشد کند، يک گام به هدف نزديک‌تر شده‌ايم.
اين ماموريت به‌گونه‌اي طراحي شده که مانع از انتقال هرگونه حيات زميني در اين سياره خواهد شد. وقتي کاوشگر روي مريخ فرود بيايد، اين دانه‌ها آبياري خواهند شد و دو هفته براي رشد فرصت خواهند داشت.
دانشمندان انتظار دارند طي حدود 15 روز شاهد گلخانه کوچکي با نشانه‌هاي حيات باشند. ناسا اميدوار است اين باغ بيگانه به دانشمندان کمک کند بييند چگونه حيات زميني مي‌تواند در سطوح اشعه‌اي شديد و گرانش اندک مريخ رشد کند.
 
شرايط محيطي روي مريخ در مقايسه با زمين، بسيار شديد است به طوري که هواي قابل تنفس وجود ندارد پرتوهاي خورشيدي بسياري به سطح آن مي‌رسد. دماي اين سياره به طور متوسط زير 63 درجه سانتيگراد و گرانش آن نيز 38 درصد زمين است.
با توجه به برنامه‌ريزي براي ماموريت‌هاي سرنشين‌دار به مريخ، هرگونه احتمال از اينکه انسان بتواند غذاي خود را در اين سياره کشت دهد مي‌تواند به معناي کاهش هزينه‌هاي اعزام و شانس بيشتر براي زنده ماندن باشد.
اسميت مي‌گويد: مي‌توانيم از اين آزمايش ساده گلخانه‌اي به ساخت يک پايگاه دايمي روي مريخ برسيم. اين مي‌تواند يک هدف باشد. به گفته وي، اين گل مي‌تواند نخستين اورگانيسم چند سلولي باشد که در يک سياره ديگر رشد و زندگي مي‌کند و مي‌ميرد.