11/18/2014

کفش هوشمند به جاي عصاي سفيد

 

کفش هوشمند به جاي عصاي سفيد

اين روزها تا صحبت از وسايل پوشيدني هوشمند مي‌شود، به ياد عينک‌ها يا ساعت‌هاي هوشمند مي‌افتيم، اما کارکرد اين وسايل مي‌تواند چيزي فراتر از اينها باشد و واقعا زندگي بعضي از ماها را که دچار ناتوانايي‌هاي جسمي هستيم، دگرگون کند.

طي چند سال اخير، دانشمندان در حال ساخت و توسعه‌ي دستگاه‌هاي آزمايشي بوده‌اند تا به نابينايان در عبور از خيابان‌ها و رسيدن به مقصد کمک کنند. دستگاه‌هايي که روي مچ دست بسته مي‌شوند، روي عينک نصب مي‌شوند، يا فرد نابينا مي‌تواند آن را مثل جليقه بپوشد و يا روي عصا نصب شود.
اولين کفش هوشمند دنيا Le Chal نام دارد که در هندي به معني «برويم» است، اين کفش را يک هندي به نام آنيرود شارما که در آزمايشگاه‌هايMIT  کار مي‌کند و يک محقق در زمينه وسايل راهبري به نام کريسپيان لارنس درست کرده‌اند.
 يک سنسور مجاورت در جلوي کفش تعبيه شده است که زمان نزديک شدن کاربر به موانع به او هشدار مي‌دهد و مي‌تواند آن‌ها را از فاصله 3 متري تشخيص دهد
اين کفش به کاربر کمک مي‌کند به مکان جغرافيايي مورد نظر خود رسيده و از موانع سر راه دوري کند.
کفش به جي پي اس مجهز است، فرد نابينا مي‌تواند به صورت صوتي مقصد خود را به کفش بگويد، کفش با استفاده از ويبره‌هايي که در کفي دو کفش تعبيه شده است، فرد نابينا را راهنمايي مي‌کند که به کدام سو برود، هر وقت که لازم باشد او به چپ بپيچد، کفش چپ ويبره مي‌کند و بر عکس. در ضمن با نزديک شدن به مقصد به شدت ويبره افزوده مي‌شود (چيزي شبيه بازي‌هاي کودکانه).
طرز کار Le Chal به گونه‌اي است که يکي از کفش‌هاي کاربر، بر اساس فيدبک لمسي کار مي‌کند؛ بدين صورت که چهار سنسور لرزشي تعبيه شده در کفش به کاربر علامت مي‌دهد به چه سمتي حرکت کند. در ابتدا کاربر بايد با نصب برنامه کاربردي Le Chal – که مخصوص سيستم عامل آندرويد است- بر روي تلفن همراه خود، مقصد خود را در نقشه‌هاي گوگل وارد کند. سپس تلفن همراه به وسيله‌ي بلوتوث با مدار LilyPad Arduino (واقع در پاشنه کفش) ارتباط برقرار کرده و گوگل با استفاده از داده‌ي محلي GPS خود، مسيرها را يکي يکي مشخص مي‌کند و پس از آن تلفن همراه‌، هر کدام از چهار سنسور لرزشي را بر حسب نياز روشن مي‌کند.هنگام شروع حرکت، شدت لرزش ها کم است اما هنگام نزديک شدن کاربر به نقاطي که بايد تغيير جهت دهد، شدت لرزش‌ها افزايش ميابد.
يک سنسور مجاورت نيز در جلوي کفش تعبيه شده است که زمان نزديک شدن کاربر به موانع به او هشدار مي‌دهد و مي‌تواند آن‌ها را از فاصله 3 متري تشخيص دهد.
البته اين کفش نمي‌تواند به فرد نابينا در مورد ناهمواري‌ها و موانع مسير راه هشدار بدهد و در آينده بايد با فناوري‌هاي ديگري، اين کفش مجهزتر شود. کسي چه مي‌داند، شايد با ترکيب يک عينک هوشمند و کفش هوشمند، افراد نابينا بدون نياز به راهنماي انساني يا سگ راهنما بتوانند در آينده نزديک به سادگي آمد و شد کنند.
قيمت اين کفش براي افراد نابينا 40 تا 50 دلار و براي ساير افراد کنجکاو، 100 دلار است.