4/20/2013

ساخت رايانه پوشيدني به اندازه يک دکمه

 

استاديار ايراني مهندسي برق دانشگاه تکزاس در دالاس يک رايانه بي سيم پوشيدني ساخته است که به اندازه يک دکمه است.

طرح ابتکاري پروفسور روزبه جعفري به خاطر اندازه کوچکش قابل پوشيدن و قرار گرفتن بر روي لباس است و زمينه را براي بهبود نظارت بر وضعيت سلامت افراد مسن و ياري رساندن در تعيين تغييرات در دوز نياز به داروها فراهم مي آورد.

پروفسور روزبه جعفري که کارشناسي خود را از دانشگاه صنعتي شريف گرفته، براي اين ايده خود جايزه بنياد ملي علوم CAREERآمريکا را دريافت کرده است.
دکتر جان هانسن استاديار تحقيقات در دانشکده اريک جانسون در مهندسي و علوم رايانه گفت: دکتر روزبه جعفري يک آزمايشگاه بسيار پويا و ابداعي را در مهندسي برق راه اندازي کرده است که به شيوه نويني به چالش هاي تحقيقاتي در تعاملات مغز- رايانه  مي پردازد.
عامل مهم در ساخت اين سيستم هاي قابل حمل و نقل بسيار کوچک، حذف باتري هاي بزرگي است که براي پردازش داده استفاده مي شود؛ از سوي ديگر سيستمي طراحي مي شود که بسيار کم مصرف تر است.
در حالي که کاربردهاي سيستم هاي رايانه اي پوشيدني بسيار زياد است اما مطالعات موردي حاکي از آن است که پيشگيري از زمين خوردن در افراد مسن و همچنين تنظيمات دارويي در افراد مبتلا به پارکينسون مهمترين زمينه ها هستند
راهبرد جعفري، ابداع روش هايي است که مي تواند با حذف داده هاي غير ضروري، در مصرف انرژي به گونه اي صرفه جويي شود که فقط براي پردازش مهمترين عملکردهاي مفيد انرژي مصرف شود. جعفري که مدير آزمايشگاه سيستم هاي تلفيقي و پردازش سيگنال و عضو مرکز عالي آنالوگ در تکزاس (TxACE)است،مي گويد: سيگنال و رويدادهاي مشاهده شده از بدن انسان به کندي تغيير مي کند. وي افزود: فيزيک و تحرک بدن انسان، احتمال سيگنال و حرکات بدني تصادفي را کاهش مي دهد.
اين دانشمند ايراني بيان داشت: به عنوان مثال، اگر سيستم پوشيدني براي پيش بيني احتمال افتادن و زمين خوردن يک فرد مسن طراحي شده باشد، وقتي اين فرد پير در حالت نشسته قرار داشته باشد و خطر افتادن او را تهديد نکند،اين وسيله به انرژي زيادي نياز ندارد.

پژوهش پروفسور جعفري استفاده از انرژي را در سراسر اين سيستم بهينه سازي مي کند. اين سيستم شامل زيست حسگرهايي است که داده ها را از بدن انسان جمع آوري مي کند و همچنين دستگاه هاي ميکروکنترل کننده اي که اطلاعات را پردازش و تبادل مي کنند. الگوريتم هاي مورد استفاده مي توانند اطلاعات رسيده از رايانه هاي پوشيدني مختلف را هماهنگ کرده، مديريت کنند و انتقال دهند. ميزان انرژي استفاده شده توسط هر زيست حسگر مي تواند به سوي حسگري برود که حساسيت بيشتري از خود نشان داده و نيازمند انرژي است.
در حالي که کاربردهاي سيستم هاي رايانه اي پوشيدني بسيار زياد است اما مطالعات موردي حاکي از آن است که پيشگيري از زمين خوردن در افراد مسن و همچنين تنظيمات دارويي در افراد مبتلا به پارکينسون مهمترين زمينه ها هستند. بر اساس مطالعه اي که در سال 2006 انجام شده است هزينه تخميني براي زمين خوردن افراد مسن حدود 54.9 ميليارد دلار در هر سال تا سال 2020 است.
اين اعداد و ارقام شامل هزينه هاي ترس از افتادن که اغلب موجب از دست دادن اعتماد به نفس، محدوديت فعاليت هاي فيزيکي و انزواي اجتماعي مي شود، نيست.